Pages

Saturday, May 19, 2012

Teknik Membuat Karipap Pusing (Credit : Pn. Almahera)

Gambar dalam post ini saya beri kredit pada facebook Mahera Yani, yang kini bermastautin di Pretoria, South Africa. Oleh kerana resepi inti dan doh boleh dipelbagaikan, dalam post ini saya cuma kongsikan teknik membentuk karipap pusing.



Resepi asal : Courtesy Datin Paridah binti Ahmad
Bahan A : Tepung, air dan telur
Bahan B : Tepung dan mentega
Bulatkan adunan A dan B, kemudian masukkan adunan B ke dalam adunan A
Canai dan gulung bentuk kon/ segitiga, dan penyekkan sedikit
Gulung


Potong saiz dikehendaki, canai dan sedia untuk dimasukkan inti.

Sedia untuk digoreng.





Hasilnya, karipap dengan kulit 'berpusing-pusing'.. 

Semasa Annual Dinner PERWAKILAN Brussels 2010 di Kabuki Restaurant.
Pn. Almahera, duduk paling kanan.

No comments: